Kjære Dagboka mi,
01.02. er den offisielle Helsesekretærdagen.
I 1967 var det Legeforeningen som tok initiativ til Helsesekretærutdanningen, den gang ble det kalt Legesekretærutdanning.
At æ utdanna mæ til legesekretær va egentlig tilfeldig. Æ va aleina-mamma og trengte ei SUPERkort utdanning- sånn at æ raskest mulig kunne forsørge mæ og lille-pia mi. Utdanningsløpet; 1 år Helse- og miljø, 1 år Legesekretær. Ferdig- og med TOPP karakterer!
Mitt yrkesvalg har gitt mæ så utrulig mange muligheta. Æ har jobba med de beste av de beste. Dyktige, omsorgfulle, ansvarlige, dedikerte og proffe helsesekretæra, både i primærhelsetjenesten og i spesialisthelsetjenesten.
Helsesekretær i primærhelsetjenesten (legekontor).
I 10 år jobba æ v/Utsikten legesenter. Våres arbeidsgivera, fantastiske lega, gav oss stort ansvar. Faglig input gjennom kurs og internundervisning. Vi ble vist stor tillitt- og fikk utfolde oss med spennende og varierte arbeidsoppgava; blodprøvetagning (venøs/kapillær), analyse av avføring/urin, øreskylling, EKG, spirometri, suturfjerning (tråd/agraffer), assistere lega i småkirurgi, sårbehandling/sårstell, intramuskulære injeksjoner, samt vaksinering.
Pasientmøta i ekspedisjonen, på laboratoriet, i telefonen og på skadestua. Gjennom bruk av medisinsk indeks- og (ofte) kollegastøtte – vurdere ordinær timeavtale eller ØHJ-time.
Legekontorets ansikt utad er helsesekretæren. Vi forholder oss til alle typer menneska. Menneska fra mange forskjellige kultura. Menneska med vidt forskjellige behov for helsehjelp.
Vi lytter og gir omsorg til syke, engstelige, frustrerte og takknemlige pasienta. Nån ganga krever situasjonen at vi må ivareta pårørende eller etterlatte.
Vi må forholde oss til utvikling- og bruk av datasystema.
Vi må etterstreve et godt faglig- og psykososialt arb.miljø. Det e helt nødvendig i hektiske arb.daga å være raus og fleksibel med kollega. Godt miljø på arb.plassen e svært viktig- og kommer absolutt pasientan åssa tilgode.
Hos Hjertespesialisten va æ eneste ansatte. En god leder med tillitt og trua på sin eneste ansatte. Faglig input med kurs og internundervisning. Blodtrykksmåling, sykkelbelastning, på/- og avkobling av hjerterytmeregistrering / 24 timers blodtrykkregistrering. Spirometri “all mass”. ERGO-spirometri. Ila 3 ½ år alle de gode møtan med så utrulig takknemlige pasienta som var til utredning for hjerte- og kar sykdom.
Hos den svenske urologen Tjälve var æ åssa eneste ansatte. En god leder med tillitt og trua på sin eneste ansatte. Faglig input med kurs, og opplæring av urologen sjøl. I samme sjanger som hos kardiologen. Gode møta med mange pas. Menn med prostatabesvær og vannlatingsproblemer. Sterilisering av menn- og da måtte æ bokstavelig talt “ta grep om saken/staken”. Cystoscopi av menn/kvinner. Bistand ved tapping av hydrocele. Blodprøvetaking (PSA) ifm biopsitagning fra prostata.
I gjennom årenes løp har æ vært så SUPERheldig å jobbe med dyktige, dedikerte og sprudlanes positive helsesekretæra. Helsesekretæra med omsorg&hjertevarme for andre menneska. Anne Grete, Ingeborg, Anja og Åshild – representere nån av de dyktige og dedikerte. No når æ e på Svalbard savne æ veldig den her “buketten” <3 Stolen som står tom, det e MIN stol i kantina på UNN Tromsø.
En liten påskjønnelse,i en hektisk arb.dag, v/Hospitalet i Longyearbyen. Det e så koselig og DOBBELsøtt når han Per Mæhlumshagen stikker innom kontoret med litt smalltalk og fint innpakka Anthon Berg sjokolade. Tusen takk, snille Per.
Boka “Sykdomslære for Legesekretærer” har fulgt mæ i alle min arb.forhold.
Når man har jobba et laaaangt arbeidsliv- sett muligheter, og tatt sjanser, da ryktes det litt utover den nærmeste krets. Det blir det reportasjer av; etter utallige neseprøva, ila 10 år på legekontor, blei æ og flere helsesekretæra- blant de aller første som stod i bresjen for coronatesting på UNN-ansatte – når corona-HÆLVETE braut laus. Vi testa så snørr&tåra spratt.
Det blir åssa reportasje når man driste sæ til å menge sæ med dyktige sykepleiera på Tromsø kommunale legevakta. Litt skjelven i sykehus-bukseræva, men helt uten grunn. Verdens beste sykepleier-kollega har tatt godt imot både mæ- og verdsatt min kompetanse fra ulike arbeidsforhold. Nærmeste leder e bare å ta av sæ hatten for; alle har sin kompetanse, og tilsammen er det den enkeltes kompetanse som utgjør et SUPERteam til beste for våres pasienta.
Helsesekretærdagen blei feira med “dekktrekk” ilag med ho Gølin. Ikkje alle syns det va like lett i dag, men u.t. va så proppa av energi at æ godt kunne trukket 3 dekk (hadde bare 2 på slæp). Dekktrekk e en del av treninga mot miniexpedisjon til Ny-Ålesund. Æ glede mæ så utrulig mye- det blir ei “påkjenning” å glede sæ hver bidige dag til 27.mai. Æ trur vi kommer til å bli SUPERspræk- og at turen blir spektakulær og råartig det kan æ garantere. Hyss&sprell fra morra til kvell.
Favorittmotivet mitt; Taubanesentralen som ruver under Varden / Platåfjellet. Når det her bildet ble tatt begynner vi dekktrekk i oppoverbakke- og i dag gikk det lekende lett. Når vi kom på toppen var det et guidet tur-følge, og førr å være helt ærlig så trur æ ikkje en einaste turist hverken såg eller hørte på guiden. Alles oppmerksomhet var rettet mot to “muskelbuinta”, æ og ho Gølin. Vi blei nok en snakkis- og mest av alt skulle æ likt å høre kordan guiden beskreiv den litt uvanlige aktiviteten…
Fine kort og annerledes gava skal glede nån æ e veldig glad i <3
Æ vet at nån kommer til å bli kjempe glad for gåtteripakke sendt nesten helt fra Nordpolen.
Kjære Dagbok; søndag 30.01. snakka æ med tanteguttan mine. Dem e veldig fokusert og interessert når ho tante ringe. Æ måtte se på- og fikk skikkelig sug i magen, når han Benjamin suste avgårde i SUPERfart på akematta si. Han va rød i kinnan når han sa; “tante, kan du komme å ake ilag med mæ”. Svelg, svelg- sa tanta til sæ sjøl. Etter samtalen blei det nån savne-tåra.
Når ho tante sende pakka fra stedet der åssa isbjørnan bor- da må pakken inneholde nokka som handla om isbjørnan. Æ har fortalt at det skal komme pakke i posten. Det e fint å være liten å glede sæ til overraskelse fra tante.
Lørdag 29.01. taco-kos med Gølin og Iris. Herreverden for en minnerik kveld. Flytende druer + festlige damer = suksess.
Kjære Dagbok – på Helsesekretærdagen e æ så utrulig takknemlig for det min SUPERkorte utdannelse har gitt mæ av opplevelsa og menneskemøta- både pasienta og kollega.
Å være en passelig “sprø”, søkanes, uredd, omsorgfull, pliktoppfyllende og lærevillig Helsesekretær har gitt mæ muligheten til jobb på Svalbard / Hospitalet i Longyearbyen.
Kjære Dagbok – takk for god helse og fine arbeidsdaga i mitt Vakre Æventyr
Skrevet fra Haugen