Kjære Dagboka mi,
Årets spektakulære ferie e definitivt over, men når ferien har vært så innholdsrik så e det helt greit å begynne på jobb igjen – FAKTISK va det helt supert å møte igjen alle gode&dyktige kollegaer.
I renovert ekspedisjon på Hospitalet kjenner æ på en skikkelig NY GIV utover høsten – arbeid, bare kom til mæ!
Dagsturen til Barentsburg minna mye om turen til Pyramiden. Betjeninga på båten Billefjord sa; “hei, igjen….”. Trur æ skal ta mæ en bitte liten pause fra båttur første tida fremover.
Når det e sagt så har servicen/guidinga på båten Billefjord vært helt fenomenal. Såpass fenomenal at æ har sendt sms til “sjæfen” sjøl. Han takka for tbakemld og skulle overbringe til de æ hadde “tatt på fersken” å være særdeles hyggelige guider.
Æ vet at “sjæfen” sjøl har sagt det videre- fordi, æ møtte en guide som takka for at æ hadde gitt så god og spesifikk omtale.
Det va stusselig og stille i Barentsburg- når man vet om krigen som herjer så e det lett å beskrive det som et trist slør over stedet.
Det va stort sett vi turistan som va synlig gatelangs.
Guiden Michael guida oss rundt omkring- ga oss et innblikk i historia om den russiske bosettinga. Om gruvedrifta og om det generelle.
Barentsburg var først russisk, så nederlandsk. I 1932 blei BB kjøpt opp av det sovjetiske selskapet Arktikugol- som enda i dag driver stedet. Dagens BB satser også på turisme og forskning.
Selvsagt har BB fått navnet etter Willem Baren Barentsz. Han oppdaga Bjørnøya og nordvest-Spitsbergen i 1596.
“Båten min” – skip o`hoi. Når betjeninga smile og møte mæ med; “hei igjen”- da e det ikkje rart æ føle mæ hjemme på båten Billefjord (finsk båt). Det passa perfekt at det kun var 19 turista ombord- og til tider hadde vi guiden helt for oss sjøl.vanv
Guide Hans (bildet delt med tillatelse)
Hans, fra Tromsø, kan beskrives som et vandrende leksikon på 2 bein. Det ikkje han vet om alle steder vi “seilte forbi”, på turen til BB- det e ikkje verdt å vite.
Alt han kunne- og måten han formidla sin kunnskap, bare å “bøye sæ i hatten og børste av sæ støvet”. Vi lærte om; Hiorthamn, Advent City (første gruva på Svalbard). Sneheim. I 1929 ble det satt ut 17 moskusokser i Hiorthamn. Den siste oksen døde i 1983. Flyplassen var en realitet i 1975. Frølageret. Svalbard satelittstasjon har 130 satelitter. Jakt- og fangsmenn; Henry Rudi og Hilmar Nøis (King of Sassenfjorden og Villa Fredheim)
Ankomst til Barentsburg. Ei hver kai med respekt for sæ sjøl har en eller ainna kran ståanes som en “velkomstkomitè”
BB er i likhet med Pyramiden en russisk bosetting. Ca 250-270 innbyggere, fordelt; 70% ukrainere, 20% russere og siste 10% andre.
Det er norske lover®ler som er gjeldene- og innbyggerne skatter til Norge.
BB er kjent for vennlighet mellom forskjellige folkeslag/kulturer.
En gang har det garantert vært travle daga på Havnekontoret. Bygningen bærer preg av “tidens tann”
Fra kaia og opp til sentrum måtte vi gå 236 trappetrinn. Ikkje alle la bak sæ alle trappetrinnen like fort. Først va æ bakerst og tok bilda- og så va æ plutselig fremst og tok bilda.
Sportssenter- og kulturhus; den ene delen av bygningen for fotball, hockey, volleyball, 25 meter svømmebasseng. Svømmebassenget har vært i ustand siste 4-5 år, med stadige lovnader om reparasjon, men det blir med lovnadan- og bassenget står uten vann. Faktisk var det populært for folk fra Longyearbyen å bade/svømme i BB.
I den andre delen av bygningen var det kultursenter med bl.a. konsertsal med 300 seter.
Et kombobilde; hus i midten er nå museum (tidligere konsulat). Til venstre nåtidas konsulat (her fås bl.a. visum). Til høyre vanlig boligblokk- ser fin ut fra utsiden, men visstnok “sarv” innvendig. Alle bygninger oppført under “Sovjet-tiden” for ca 50 år siden- og aldri renovert.
“Hilton” – skulle bli hotell, men….
Fungerer i dag som kantine
Litt paradoksalt i disse tider, men det står nå skrevet, nærmest i stein/i fjellet); “Fred til verden. Fred og fred…
“Lening street” fører oss opp til ei boligblokk med ainna farge. In front of blokka står Lenin statue.
Postkontoret i BB. Det var stengt av uviss grunn den 10.08.
Den her postvogna har stått siden i vinter. Da blei den frakta til BB fra Longyearbyen. Kordan posten kommer frem sommerstid ane æ ikkje, mulig brevduer?
Her står vi som “forvilla høns” og mottar informasjon om den store bygninga. Guiden mente at det hadde vært et slags verksted eller lager.
Skole- og barnehage. For øyeblikket ca 15-20 barn. I normal tilstand, uten krig&djævelskap, er det ansatt lærere i mange forskjellige fag, men ikkje norsklærer. Bygningen er kunstnerisk dekorert med symboler fra forskjellige kulturer. Rett&slett et kunstverk- som mye annet i russiske besettinger.
Her har det nok vært mye hyss&fanteri. Til høyre sees breddegrad 78. Når du kom til baren måtte du drikke 78% alkoholholdig drikke- også kalt “see you tomorrow”. Du klarte knapt å “ståan av” med 2 drinker, etter det var det mørkt&gonatt.
Pomor Hostell – som et hospits, overnattingsplass for de som måtte lyste.
Scooterparkering, men kunne ikkje se en einaste scooter?
BB sykehus. Med helikopter har æ vært med 2 ganger ifm vaksinering. Tannlegen på sykehuset er populær pga prisen – og folk fra Longyearbyen drar gladelig hit for å få colgate-gliset på plass. 2 mnd ventetid.
BB hotell- og helt til venstre inngang til BAR
“Stop and stare” – faktisk, i den her baren kunne du finne det meste- til og med småkaker og ainna søtsaker
Kjære gjest – av me skoan. I Longyearbyen, Pyramiden og BB e det så hyggelig å ta av skoan. Det blir gjort et nummer av å gå rundt på “sokkelesten”.
Et lite sted på jorda, men en innholdsrik bar. Småkaker, sjokolade og masse ainna som æ overhodet ikkje hadde lyst å smake på..
Hege hadde overhodet ikkje lyst å smake på den her “retten” av egg. Grøss&gulp lang opp i halsen
Morten hadde derimot lyst på ei hæftig stor flaska “Beluga” – til samlinga si. 1200,- kr
I 1936 starta gruvedriften i BB. Russisk gruveselskap, men med mest ukrainske gruvearbeidere. Ukrainske gruvearbeidere er hyrt inn pga at de er kjent med å jobbe i fjell med metangass.
Bygninga fungerer som inngang til gruva. Det tar ca 30-40 min å gå innover i fjellet til der kullet er. Gruva er i drift HELE året. 4 arbeidsskift i døgnet.
I disse (krigs)dager eksporteres ikke kullet, bortsett fra en liten del til Pyramiden. Resterende ligger lagret på kaiområdet i påvente av fredstid og igjen salg av kull. Situasjonen er virkelig kritisk for gruvedrifta i BB.
Det tas ut ca 120 tonn i året, hvorav 10 tonn går til Pyramiden.
Æ va bare nødt å spørre om æ kunne få ta et bilde av “malersken” som pynta så fint utenfor. Litt skeptisk først, men så dyppa ho penseln og malte for fotografen.
Suvenir shop. Mye “fint”/annerledes og alltid nokka å kjøpe. Æ samle på koppa med lik fasong, men forskjellig trykk. Hittil har æ BB, Longyearbyen, Ny-Ålesund og Pyramiden. I tillegg kjøpte æ e sykt fin hoodie på suvenir shop i BB.
Et bolighus, førr mæ ser det ut som ei skikkelig “rønna”. Ifg tolken ser det bare fælt ut fra utsiden- og visstnok helt oppgradert innvendig, men akkurat det har æ mine tvil om. Ikkje aille vinduan heil…
BB ortodokse kirke bygget i 1996.
Etter flystyrten, i Operafjellet 29.august 1996, ble kirka bygget. Flystyrten tok 141 menneskeliv- og er norges verste flyulykke i antall omkomne. De omkomne var russiske og ukrainske gruvearbeidere (og deres familier). Det er konkludert med at årsaken til flyulykken var dårlig navigasjon og sikt. Denne ulykken var medvirkende årsak til at Pyramiden ble stengt i 1998.
Innsiden i kirka. KUN ett rom og veldig massevis av bilda og litt sånn følelse av “gudedyrkelse”
Personlig syns æ det e fint å tenne levende lys uavhengig av størrelsen på “kirkerommet”. Ett lys stod og brant før æ tente mitt. Æ kunne ikkje vente til lyset hadde brent ned- da hadde æ kommet for seint til båten, æ blåste ut mitt lys og det e mulig at det andre lyset brenn enda
Så e æ kommet til et “kritisk punkt” i mi ega guiding. Æ har fått lavt blodsukker og da plutselig dukke det opp et gåtterifat. Det va altså ikkje langt unna at æ sikla, men så begynte æ å tenke på den “eggeblandinga” og da va det bare å tørke “slevja” å gå videre.
Plutselig, og som ut fra intet, kom en rød lastebil susanes forbi- den va verdt et foto
Et flott motiv, men det vites ikkje koffør båten har gått så til de grader på grunn. I bakgrunnen viktige bygninger som allerede e nevnt; bolighus, boligblokk, musem, konsulat og kirka
Et spesielt bygg- og det eneste som stod igjen etter krigen i 1946. Har etter det fungert som kantine, åpent 24/7. Litt som Stormessa i Pyramiden. Her kunne alle komme å spise gratis mat. Det va viktig å vise verden utad kor godt ivaretatt befolkninga blei.
I gode gamle dager fantes gris, ku, kylling på stedet. Det blei dyrka grønnsaker og tom vannmelom, artic watermelon. I tillegg til det her bygget fantes 1 hund igjen i BB etter krigens herjinger. Det sies at den hunden har levd aleina i 5-6 år.
Omsider fant han Morten “drømmebåten” sin. Kombinasjon av båt og luftskip. Litt rusten, men med litt rustfjerner så e den klar til å “kaste anker” å seile innover Balsfjorden
Suvenir shop- og æ e ikkje tungvindt å be inn. Æ går ubedd og blir helt til stengetid omså
Utsiktsplassen- også kaldt TV-place. Som å se et vakkert TV-program om naturen. Her samles folket med nokka godt i glassan- og nokka å bite i. God stemning mens man skuer utover Isfjorden. Kanskje en hvithval viser seg i “beste sendetid”.
I det her huset vokste ei verdensberømt russisk ballerina opp. Hun het Maya Plisetskay og levde til ho blei 90 år. Foreldrene var velstående, men vestlig vennlige. Faren var konsul og ble skutt. En veldig spennende historie om den her berømte ballerina.
Vi nærme oss turens ende. Den her lille “bygda” hete Grumant. Grumantbyen e en fraflytta sovjetrussisk bosetning på Svalbard , etablert i 1919- blei forlatt i 1961-62, etter 30 års gruvedrift. I 1950 bodde det 1200 russere i Grumant. Grumant og Coles Bay blei bomba sønder&sammen under 2.verdenskrig- og bygd opp igjen i 1948. Kullet blei frakta fra Grumant- gjennom fjellet til Coles Bay. Gruvedrifta opphørte pga ugunstige forhold i kullaget i gruva. Kullaget gikk ned mot havet og gruva fyltes med vann. De eneste som oppholder seg i nåtidas Grumant er “østmarkmusa”. Musa er mellomvert for bendelmarkparasitten som ble oppdaga i østmarkmus i 1999. Parasitten kan være dødelig uten medisinsk behandling. Flere gamle bygninger er nå jevnet med jorden. Uansett e det helt utrulig at det har bodd&jobbet 1200 mennesker på den knøtt lille plassen.
Ved siden av Grumant er det så grønt&flott. Det skyldes at fjellsida har vært brukt som toalett for fuglan i fjellet. Ekskrementer har gitt næring til naturen- og heldig e den reinen som ikkje har høydeskrekk og kan spise sæ god&feit oppi fjellsida.
På båtturen fikk vi, den som ville ha, whisky med is fra Nordenskioldbreen. Minst whisky og “nesten heile” isbreen i glasset.
Med i prisen på båtturen. Live øvelse med redningshelikopter. Øvelsen varte i ca 30 minutter. Den innebar opp/- og ned heising av mannskap. På nært hold fikk vi oppleve presisjon og kontroll. Et par øyeblikk blei det gåsehudfaktor- ikkje førr at det va kaldt, men fordi helikopteret va søkkanes nært. Æ har lært- og sett på nært hold, kor viktig det e at redningstjenesten fungerer på Svalbard. Takk for det- og heldigvis e æ enda ikkje blitt medlem av superpuma-klubben (det betyr at man har blitt henta med helikopter)
Takk for turen, guidinga og maten. Båtturer med Henningsen Adentures kan æ anbefale på det aller sterkeste.
Skrevet fra Gressenka på Haugen