Kjære Dagboka mi
Stort sett alle helger har æ vært på en eller ainna slags tur. Åssa denne helga va æ ærbødigst invitert med ut i det frie og vakre, men det har vært INNEhelg – ei deilig, flott og nyttig innehelg med gjestfrie folk.
Det e lenge sia ho Dokmai inviterte til at ho kunne lære mæ å lage vårrulla – vårrulla på thailandsk vis. Tenk å være så heldig- lære å lage vårrulla fra nån som kan det ordentlig. Dokmai – om du les det her, så vil æ bare si tusen hjertelig takk for HELE lørdagen. Takk for “heimkunnskapstimen”- og takk for middagsinvitasjon. Du og din kjære gjorde lørdagen så fin og minnerik for mæ og ho Rebekka <3
Vi hadde en plan, æ og ho Dokmai, vi skulle møtes allerede kl. 10,00 på Svalbard-butikken. Innkjøp av ingredienser e åssa en del av å lage vårrulla.
Bildet tatt 13.11. kl. 09.40. Æ blir så glad når det her fjellet, Varden / Platåfjellet, treff blikket mitt hver morra.
Sia æ hadde gleda mæ hele natta, og morran med, til vårrull-making, så dro æ ut døra litt tidligere enn planlagt. Det resulterte i at æ kom til Svalbard-butikken 10 min før åpningstid. Det va så søkkanes kaldt at æ gikk i gangen på CB og avventa at æ kunne spøle rundt med handlevogna. Kjøpe vara æ ikkje hadde kjøpt før; glassnudla, sånne “ark” som skulle bli vårrulla. Æ måtte nesten ha hainnbrekk på handlevogna når vi tok laus, æ og ho Dokmai.
Foto e delt med tillatelse <3
Her e vi to <3 Vi tilbrakte lørdagen ilag fra kl. 10.00 til ca 20.30. Det kjennes så fint og lærerikt ut å ha bitt “venninna” med den her flotte dama <3 Æ trur æ kleip ho litt i armen, men det var bare godt meint….
Foto delt med tillatelses <3
Dokmai og hennes mann, han Bjørn <3 Et nydelig par – æ og Rebekka følte oss så veldig velkomne. Tusen takk fine folkan, det føltes som dokker har vært en del av livet mitt leeeeeenge, men han Bjørn traff æ for første gang på lørdag.
Akkurat så velkomne følte vi oss, æ og ho Rebekka <3
Vi hadde ikkje vært lenge innfor dørn før vi like godt la oss på sofan- og ropte etter RØD-cola. Faktisk- det kjentes helt naturlig å ta sæ en strekk hos ho Dokmai og han Bjørn <3
Thai-shop e viktig når man skal lage vårrulla. Her va det søkknas masse å velge i mellom. Æ mistenke at nokka kan være djævelsk godt krydra- og sette fyr i en nord-norsk gane…
I møte med den her karn, på Thai-shop, så må man jo bare være glad resten av lørdagen, og søndagen med. Skaillat med smilehull og gode greier 🙂 Æ kjenne et par stykka i nære relasjona som man kan tenke sæ har sotte modell…
No e d egentlig klar ferdig gå. Å raspe opp gulrøtter va egentlig det som tok lengst tid….det e jo selvsagt fordi man må sitte i ro, at det føles så lenge. Glassnudla skal bløtgjøres i lunkent vann. Kjøttdeig steikes og løk grovhakkes.
På kjøkkenet hos ho Dokmai høres plutselig en velkjent og fin “lyd”. En uro som spiller så nydelig når det kom litt vindtrekk fra åpent kjøkkenvind. Tenk at æ har nesten en akkurat likens på hytta. Kjøpt når vi va i Thaiand.
Vårruller in making. Jo flere kokker – jo mere søl. En sannhet med modifikasjoner. Vi fordelte oppgaver- dvs ho Dokmai sa; “Hege, du skal gjøre sånn og sånn” :-)))
Æ vet ikkje koffør æ har fått det førr mæ at det skulle ta timesvis å lage vårrulla- det gjorde altså ikkje det. Å prate om livet sjøl, mens vi lagde mat, va en fin opplevelse. Vi kommer fra forskjellige kultura- og har opplevd forskjellig i livet. Ho Dokmai har f.eks kun bodd i Longyearbyen siden ho kom til Norge.
Det som skal pakkes inn i “arkan”, og bli til vårrulla, e no ferdig raspa, kutta, krydra og stekt. Å avkjøle nokka ute på verandraen, her i Longyearbyen,- det e gjort på ei “jokk&jessunavn”…det gjeld å følge med, ellers e det plutselig blitt frosen mat.
Ho Rebekka har åssa kommet for å hjelpe til. Her sitt å rulle sammen 40 ark med nydelige vårrulla. Dæsken……blir dem for tynn, eller for lang, da får vi beskjed av ho Dokmai om å begynne på nytt igjen. Vi kan ikkje smake på vårrullan i produksjonen, vi e nemlig invitert på middag til Dokmai og Bjørn.
Fix ferdig. 33 vårrulla med grønnsaker og kjøttdeig. Sia ho jordmor-Matja ikkje spis kjøtt, og æ hadde lyst å invitere ho på avskjedsmiddag, så har æ lagt 7 vårrulla uten kjøtt.
En hyggelig middagsinvitasjon fra Bjørn og Dokmai. Maten, selskapet og praten – rett og slett terningkast 10!!
Etter en nydelig hovedrett kom desserten på bordet.
Hjemmelaga krumkaker m/multekrem eller blåbærkrem.
Det va så hjemmelaga og himmelsk godt at det e umulig å beskrive.
Tusen tusen takk, Dokmai og Bjørn <3
Å gi nokka tilbake. 2 tøysedukker m/hilsen under føttene. Kort om vennskap. Flytende druer og ei hjemmelaga lyslykt.
Sånn blei 40 hjemmelaga vårruller når de var ferdig stekte. Siden æ ikkje har gjort steikeprosessen før så tilbudte ho Dokmai sæ å bistå steikinga. No har æ sett og lært…Neste gang må æ steike sjøl- det blir kostbart hvis æ skal betale flybillett fra Longyearbyen til Tromsø hver gang vårrulla skal steikes, fordi at ho Dokmai må komme.
Søndag 14.11. Gudstjenesten æ hadde planlagt blei omgjort til et arrangement på Huset kl. 18.00. Søndagen blei brukt til julemarked på kulturhuset. Du verden det finnes så mange kreative sjeler her i Longyearbyen. Jada, æ handla…
Julestemninga kom skikkelig krypanes inn under huden med den nye versjonen av Tre nøtter til Askepott. Det var peise fullt på kinoen.
Hittil har æ sett 3 filma på kino – hjemme i Tromsø ser æ kanskje 3 filma på like mange år.
I dag e det farsdag. Æ starta dagen med å ringe min kjære pappa. Gratulerte han- og prata litt generelt. Han skulle i bursdagsselskap til Benjamin. Æ ba han kjøre forsiktig- og ønska han en fin dag ilag med familien våres. Æ e veldig glad i pappan min. Æ glede mæ til han skal komme å besøke mæ og ho Rebekka her i Longyearbyen. Han pappa har vært her før- da jobba han med å “anlegge” gruve 6. Det blir så stor stas når han skal komme, men selvsagt må han gi sæ sjøl fri først…..han e tross alt en seriøst opptatt mann….pensjonis så klart, men har ikkje nok tima i døgnet til alle sine prosjekter.
Skrevet fra Haugen